CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, January 29, 2010

love-hate dilemma???

"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui..."

al baqarah:216

apa yang anda faham?mengenai ayat diatas...currently saya sangat suka dengan ayat ini kerana saya rasa ia sangat dekat dgn keadaan diri saya sekarang.benarlah,kekuatan untuk menjawab segala persoalan hati kita akan dipermudahkan apabila hati kita dekat dengan kalamullah.pendek kata,al-quran nie ubat untuk penyakit jiwa.sbb jiwa kita nie kalau xdengar ayat quran...lama2 boleh jadi keras..n bila keras..maka susahlah nk terima hidayah allah...takut kalau xdpt hidayah allah!
so kenalah banyak berdoa...supaya...kalau dh malas baca quran sekalipon..dengar alunan ayat suci pon jadilaaa kn...

allah sentiasa akan menduga kita..mungkin sesuatu perkara yg kita benci tu bertukar menjadi suatu perkara yg sangat bermanfaat buat diri kita.saya ambil contoh mudah,ramai orang malas nk pegi surau,tp bila pegi surau tu kan lebih bgus..dahla pahala jemaah berganda2...kn..kn...??hehe

kadang2 hati manusia nie..kalau mr nafsu tu kuat menyibuk..mula la kita nk melagha..or in other words...A LAGHARIAN!hehe....benda2 yg melalaikan nie biasalah,mmg kita cenderung n lebih suka nk buat....sedangkan benda tue xelok pon utuk kita buat.

ustaz saya penah ckp....kalau kita nk buat benda baek,mmg mula2 hati akan rasa berat sgt2,rasa hati nak xnak jer buat...tp xapa..paksakan diri jugak!sebab bila lepas buat benda tue..kamu akan rasa lega..malah rasa bangga sebab dpt buat benda tersebut...itu tandanya...kamu sedang melakukan KEBAIKAN...sebaliknya kalau kamu cenderung nk buat sesuatu yg xelok,rasa teruja/seronok nk buat perkara tu sedangkan kamu berasa was2 dgn tindakan kamu...tp kalau kamu buat jugak...lepas tue..konfem kamu akan rasa menyesal yg xsudah!tu tandanya...perkara yg kamu dh buat tue adalah KETIDAKBAIKAN.hehe

nak buat baik xsusah.tp antara kemahuan hati kita jer nk betul2 buat ke x.baru je niat nk buat,tue pon dh dpt pahala..belum lg buat perkara tue..lihat,betapa mudahnya allah nk bg pahala kt kita dlm melaksanakan perkara2 ma'ruf...

BG YG DH MEMBACA....tanya diri korang...selalu kata hati korang lebih cenderung ke arah mana...dan pernah x korang terfikir,..kdng2 pernah x kita rasa reluctant nk buat perkara yg baek sdgkan kita taw perkara tue mmg bgus kalau kite buat?n berapa banyak kali dalam hidup korang...benda yg mula2 rasa sonok nk buat sebab dorongan nafsu...n bile dh buat rasa menyesal sngat??haa....renung2kan n selamat beramal..~!!
:DD

segala yg ditulis adalah untuk muhasabah diri saya jugak.selain memberi sesuatu yg boleh direnungkan bersama.segala kelemahan...kekurangan post ini adalah dari diri saya sebagai hamba allah yg lemah dan yg baik itu datang dari allah...supaya saya terbiasa mengingatkan diri saya...perbezaan darjat seorang al-khaliq dan hambanya itu sangatlah besar..wallahualam.

Thursday, January 28, 2010

addicted~

skyway avenue~!
secret valentine....~!
heaven can wait~!
CHECK YES JULIET....

mesti xpaham kan amende la yg saye merepek neh...
nie title lagu yg sy tgh addict dengar!!!!

sumpah suke gler sora mamat vokalis we're the king neh...
xtipu!

*new progress: 1st step dance nobody-wondergirls dah berjaya dah~!!!!hahahaha
bangga gler...


Saturday, January 23, 2010

N A Q I B A H

salam...
its been a while since i didnt wirte anything serious inside u..miss pinkysexey-blog...
*wahaha..mcm terlampau jer..;p

lately,im searching my way back.towards HIM.i meant ALLAH.
i think,i've gone too far...despite all the thing that happen really cracking my head...
everyday crying is a must for the past few weeks.i felt so lost.one thing comes and another is coming and yet i still looking for the solution.

and finally...i've found the key.GO TO THE SURAU.
make ur heart closer to ALLAH.
alhamdullillah..im in the process of healing.

MAHER ZAIN=INSHA-ALLAH.*this is the song and lyrics which lighten up my spirits back.

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way

tertera nama sbg seorang naqibah bukanlah sesuatu yg menggembirakan aku pada semester lepas.cuba mengikhlaskan hati sebaik mungkin namun ada saja halangan dan godaan yg membuatkan aku berpaling dr jalan yg mahu membimbing diriku itu.solat pon kdg2 aku sengaja lewat2kan...terukkan aku?quran dh jarang dibaca.pegi surau jemaah pon kdg2 je,even roomate ajak aku xrasa pon nk pegi.kehadiran dalam usrah aku ringan-ringankan tiap-tiap minggu.study huru hara..asyik dgn lagha dunia...couple lg...benda yg aku rasa xleh nk resist saat tue.menghabiskan duit mak ayah kirim setiap bulan.ya allah....berdosanya aku.


masuk sem 2,dapat result sem1 punya exam...teruk sesangat!aku dah mula tersentak.hidup aku dah hanyut sem lepas.aku nk patah balik,tp aku taw,benda tue xmungkin akan terjadi kalau aku xberubah.masa kne tinggal dengan ***...aku rase sedih sangat,meraung mcm orng gila.xboleh nk terima hakikat.dah la waktu tue bru lepas dpt result exam,huru hara gak la hdup aku sekejap.harapkan dy ada untuk aku kongsi segala masalah study n perasaan aku,tp dy malah tinggalkan aku tanpa alasan yg rasional.aku mmg xdpt terima!


hubungan ngn kawan2 pulak dh makin renggang,ada yg dh berubah.rasa xtaw nk ngadu masalah kat siapa.dari situ,aku tersentak lagi..bila aku nk berubah???aku rasa kusut sangat2....hari-hari menangis.depressed.aku nk berubah tp masih rasa reluctant nk tinggalkan semua tue.


since the past few weeks,aku cuba latih diri aku ke surau.mcm mna sekalipon,aku nk disiplinkan diri aku supaya at least dalam sehari sekali aku kena solat berjemaah. alhamdulillah,dgn bantuan roomates yg sentiasa support aku...i've manged to do that....quran,aku kembali mencarimu.back to the right track.aku rasa aman sgt bila dpt baca quran.tiap2 kali lepas solat jemaah,aku rasa tenang sgt2...dalam aku xsedar,aku dh boleh overcome perasaan frust aku lepas clash tue..hebat kn?allah tue maha mengetahui untuk setiap yg tejadi pada hambanya....masyaa-allah....soal study plak,insyaallah no more procrastination.supaya aku ada lebih masa untuk study.cuba susun jadual...mcm aku buat time duduk mrsm dlu...aku pon hairan kenapa aku masuk sini tiba2 aku berubah?kejutan budaya agaknya...aku dah mula rasa selesa ngn perubahn yg sedikit demi sedkit yg aku dh buat nie.at least aku ada kemahuan nk berubah,walaupun pada mulanya aku seolah2 memaksa diri aku untuk buat semua tu...


2,3 hari lepas,time tgk nama aku dh ada dlm naqibah list.diorng ckp nama tu dh finalised.aku terkejut.aku dpt rasakan after all yg dh berlaku,ini hikmah yg allah nk berikan kepada aku.clash ngn boyfren,kne tinggal mcm tu aje,results exam yg teruk sesangat dan hubungan yg xberapa baik ngn kawan2...study yg xbersistematik and kelalaian aku dan meyambil-lewakan perintah allah...allah dh berikan aku satu ujian untuk aku sedar semua kesilapan yg telah aku buat...semalam ada program yg melibatkan para naqibah n naqib*kitorng ada ceramah ngn ustz. mohd khairi zainuddin* segala perkataan yg ustaz tue ckp,betul2 buat aku rasa nak menangis.sebab seolah2,ustaz tue sedang tujukan apa yg dy ckp tue kt aku sorang jer~!aku bersyukur sgt2...seolah2 apa yg ustaz tue ckp...meleraikan kekusutan aku dan dilemma aku menjadi naqibah...insyaallah.


antara kata2 ustaz tue yg paling terkesan kt hati aku,betul2 menusuk perasaan aku bila dy kata...bila jadi naqibah/naqib nie saling sempurna-menyempurnai,which means perbaiki diri dan dalam masa yang sama menyeru orng lain melakukan kebaikan...kne ikhlas dlm beramal(lillahi taala) dan jgn takut untuk menggalas tanggungjwab sebgai seong naqib/naqibah...pelaburan akhirat katanya.jawapan utk kekusutan jiwa aku kebelakangan ni terlerai apabila ustaz tersebut menyatakan,ALLAH MENGUJI KITA DALAM KADAR KEMAMPUAN KITA SENDIRI,DAN YG DI UJI ITU ADALAH KELEBIHAN KITA SENDIRI.contohnya,nabi yusuf a.s diuji allah disebabkan ketampanan rupa parasnya..*mcm tue la lebih kurang*...;p


lepas program mlm semalam,aku dh regain the new KHAIRUN NURLISA KAMAL in myself.rasa bersyukur,sangat2.lepas apa yg dh terjadi...aku yakin allah tunjukkan semua nie sebab dy masih sayangkan aku.xsalah untuk kita berubah jd lebih baik..cuma perkara yg aku takutkan,dalam kelancaran lidahku menyampaikan nasihat/mentarbiahkan orng lain,aku xmampu nk kawal diri aku drpd buat perkara2 yg xelok...xnak la orang ckp kat aku nanti,sekadar pandai berkata-kata/nasihat orng..tp diri dy sendiri yg buat jugak....astaghifirullah...mudah2an aku terhindar dr melakukan perkara sedemikian.sesungguhnya aku juga manusia yg xterlepas melakukan dosa.namun bersegera bertaubat adalah jalan yg terbaik....

aku sedar jugak,betapa bertuahnya aku dalam jutaan hamba allah...aku dipilih utk diberi ujian..supaya aku xterus sesat.thanks to akhi fahmi...dgn tazkirahnya,aku lebih yakin dan xkan berpatah balik dari apa yg aku dh buat sekarang.


*sesungguhnya apa yg aku ceritakan nie adalah luahan hati aku...meskipun ramai yg mungkin mengata mcm2...seolah2 mendedahkan aib/pekung didada,padaku ia bukan menjadi suatu masalah lagi...xpeduli.kerana aku tahu siapa aku....even post nie panjang gile,xtau la ade ke tak orng yg nk baca...tp aku xkisah.malah lega...segalanya kuhamburkan disini.mudah2an,ana dan antum yg membaca...mendapat barakah n keredhaannya selalu...


wassaalam.

Friday, January 8, 2010

annoyed.irritation...any cure???

im totally fed up~!!!!!
pissed off~!!!
arghhh....
so devastated~!!!
SOMEONE PLEASE SAVE ME BEFORE I DID THAT THING~!

really stupid.
treat me as i am~!
as i deserved of what i should get...
i dun want much..
n please..dun take me for granted~!
really hate that...

if u just dun understand the word COMMITMENT...
you'd better think twice.
cuz im just a human being who also have my limit...
dun go against me until my patience on u is gone~!!

tired already...can u just get it????
*sighed

Wednesday, January 6, 2010

REsult.REstart.REgain

happy new year my lovey-dovey blog...
sorry..ive been ignoring u since a few weeks..
stressfull..
dissapointed..
frustrated...

getting to know the result since the past two days...
doesnt make me happy at all..
and yet...the results was so horrible..
seems like i didnt study much in the first sem...
*tula...sape suh memaen sgt lg..

well,hoping and expecting for the better..
thats what i should start now..
more study...NO MORE MUCH TIME ON LOVE MATTER...*sick of it
well..i'll be a better person..
improving my english as well..
through blogging i guess...

sooooo sadddd...my worst result that i've ever get.
LISA!!!!!!!
STUDY100X!!!!

*to mr MFM...congratulations for your outstanding performance.i know u can alwiz do n be the best dear...!pray for me...please?


 
TEMPLATE ERROR: Invalid data reference post.canonicalUrl: No dictionary named: 'post' in: ['blog', 'skin', 'view']